صندوق سرمایه گذاری بهترین گزینه برای افرادی است که تمایل دارند در بورس سرمایه گذاری کنند اما دانش، تجربه و فرصت کافی برای سرمایه گذاری در این بازار را ندارند. این صندوقها دارای انواع مختلفی هستند و هر فردی متناسب با درجه ریسک پذیری خود میتواند در یک یا چند از این صندوقهای سرمایه گذاری کند.
صندوق سرمایه گذاری در واقع نهادی مالی هستند که وجوه جمعآوری شده را در انواع اوراق بهادار سرمایه گذاری میکنند. داراییهای هر صندوق به واحدهای کوچکی تقسیم شده و هر سرمایهگذار به نسبت مالکیت خود، در سود یا زیان صندوق شریک میشود.
حضور کارشناسان و تحلیلگران حرفهای بازار سرمایه در تیم مدیریت دارایی صندوق ها باعث میشود که ضمن کنترل ریسکهای سرمایه گذاری، یک بازدهی متناسب با ریسک نصیب سرمایه گذاران شود.
انواع صندوق های سرمایه گذاری
امروزه انواع مختلفی از صندوق ها در بازار سرمایه فعالیت میکنند. در حالت کلی سرمایه گذاران میتوانند نوع صندوق مناسب خود را با در نظر گرفتن پارامترهایی شامل ریسک سرمایه گذاری، بازدهی مورد انتظار و مدت زمان سرمایه گذاری، انتخاب کنند.
در حالت کلی میتوان صندوق ها را با توجه به ترکیب دارایی تحت مدیریت و نیز نحوه معامله واحدهای آنها، در دستههای مختلفی قرار داد.
انواع صندوق های سرمایه گذاری بر اساس ترکیب دارایی تحت مدیریت
بر این اساس صندوق ها را میتوان عمدتا در ۴ دسته با درآمد ثابت، مختلط، سهامی و مبتنی بر طلا قرار داد.
صندوق های با درآمد ثابت
حداقل ۷۵ درصد از کل داراییهای صندوق های با درآمد ثابت در اوراق بهادار با درآمد ثابت، گواهی سپرده بانکی و سپرده بانکی سرمایه گذاری میشود. مابقی داراییهای این صندوق ها، در سهام و حق تقدم سهام، قراردادهای اختیار معامله و گواهی سپرده کالایی سرمایه گذاری میشود.
صندوق های با درآمد ثابت جزو کمریسکترین صندوق های بازار هستند. این صندوق ها مناسب کسانی است که حفظ اصل سرمایه را اولویت اصلی سرمایه گذاری خود قرار میدهند. بازدهی صندوق های با درآمد ثابت معمولا نزدیک به بازدهی سپرده های بانکی و اندکی بیشتر از آنهاست.
در حال حاضر سود سپردههای بانکی به صورت ماهشمار محاسبه میشود در حالی که سود صندوق های با درآمد ثابت به صورت روزشمار محاسبه میشود. همین موضوع، بزرگترین مزیت این صندوق ها نسبت به سپردههای بانکی است.
صندوق های مختلط
حداقل ۴۰ درصد و حداکثر ۶۰ درصد از کل داراییهای صندوق های مختلط در اوراق بهادار با درآمد ثابت، گواهی سپرده بانکی و سپرده بانکی سرمایه گذاری میشود. مابقی داراییهای این صندوق ها، در سهام و حق تقدم سهام، قراردادهای اختیار معامله و گواهی سپرده کالایی سرمایه گذاری میشود.
صندوق های مختلط جزو صندوق های با ریسک متوسط بازار هستند. این صندوق ها مناسب کسانی است که ضمن پذیرش ریسکی نه چندان زیاد، به دنبال کسب بازدهی متناسب با آن ریسک هستند.
صندوق های سهامی
حداقل ۷۰ درصد از کل داراییهای صندوق های سهامی، در سهام، حق تقدم سهام و قراردادهای اختیار معامله سرمایه گذاری میشود. مابقی داراییهای این صندوق ها، در سایر اوراق بهادار سرمایه گذاری میشود.
از آنجا که نوسان ذات بازار سرمایه است و قیمت سهام شرکتها مدام در حال کم و زیاد شدن است، صندوق های سهامی صندوق هایی پرریسک هستند و تنها مناسب کسانی است که آستانه پذیرش ریسک بالایی دارند. بازدهی صندوق های سهامی، بیش از هرچیز دیگری، به شرایط بازار سرمایه و وضعیت کاهشی یا افزایشی قیمت سهام شرکتها وابسته است.
صندوق های مبتنی بر طلا
حداقل ۷۰ درصد از کل داراییهای صندوق های مبتنی بر طلا در گواهی سپرده کالایی سکه طلا و حداکثر ۲۰ درصد، در اوراق مشتقه مبتنی بر سکه طلا سرمایه گذاری میشود. مابقی داراییهای این صندوق ها در اوراق بهادار با درآمد ثابت، گواهی سپرده بانکی و سپرده بانکی سرمایه گذاری میشود.
قیمت سکه طلا، بیشترین تاثیر را بر ارزش واحدهای صندوق های طلا دارد. بنابراین این صندوق ها مناسب کسانی است که ضمن پذیرش ریسک ناشی از تغییرات قیمت ارز و قیمت جهانی طلا، تمایل دارند بخشی از دارایی های خود را در طلا سرمایه گذاری کنند.
از جمله مزایای سرمایه گذاری در صندوق های طلا نسبت به خرید مستقیم سکه طلا میتوان به عدم وجود ریسکهای ناشی از نگهداری و خرید و فروش فیزیکی طلا شامل تقلبی بودن، کلاهبرداری و سرقت اشاره کرد.
انواع صندوق های سرمایه گذاری بر اساس نحوه معامله
بر این اساس میتوان صندوق ها را در ۲ دستهی مبتنی بر صدور و ابطال و قابل معامله قرار داد.
صندوق های مبتنی بر صدور و ابطال
ارزش داراییهای این صندوق ها به صورت روزانه توسط مدیر صندوق محاسبه میشود. به دنبال آن و با در نظر گرفتن هزینهها، قیمت صدور و قیمت ابطال هر واحد صندوق نیز به صورت روزانه، محاسبه و اعلام میشود.
افراد برای سرمایه گذاری در این صندوق ها باید به یکی از شعب صندوق مراجعه کرده و پس از واریز وجه به حساب صندوق، درخواست سرمایه گذاری خود را ارائه کنند. تعداد واحدهای تخصیصی به هر سرمایهگذار با توجه به قیمت صدور هر واحد از صندوق تعیین شده و وجه باقی مانده به حساب بانکی وی واریز میشود.
همچنین سرمایه گذاران باید برای ابطال واحدهای خود و دریافت وجه حاصل از آن، به یکی از شعب صندوق مراجعه و درخواست خود را ارائه کنند. در این شرایط، مبلغی که باید به سرمایه گذار پرداخت شود، بر اساس قیمت ابطال هر واحد محاسبه و به حساب بانکی وی واریز میشود.
صندوق های قابل معامله (ETF)
واحدهای سرمایه گذاری اینگونه صندوق ها، از طریق سامانههای معاملاتی کلیه کارگزاریهای بازار سرمایه به صورت آنلاین خرید و فروش میشوند؛ درست مانند خرید و فروش سهام شرکتهای موجود در بازار سرمایه.
میتوانید پس از دریافت کد بورسی و کد معاملاتی خود از کارگزاری مفید، به راحتی واحدهای این نوع صندوق ها را خریداری کنید.
در ساعات معاملاتی بازار سرمایه، ارزش داراییهای این صندوق ها و قیمت صدور و ابطال واحدهای آنها، هر چند دقیقه یک بار توسط مدیر صندوق محاسبه و اعلام میشود. از طرفی، عرضه و تقاضا بر قیمت خرید و فروش واحدهای این صندوق ها تاثیر گذار است. به همین جهت، ممکن است در شرایطی قیمت خرید و فروش واحدهای صندوق از قیمت صدور و ابطال آنها فاصله پیدا کند.
علاقهمندان به سرمایه گذاری در این نوع صندوق ها جهت جلوگیری از هر گونه زیان احتمالی، باید قیمت صدور و ابطال واحدهای صندوق را با قیمتی که در بازار در حال معامله شدن است، مقایسه کرده و سپس نسبت به خرید یا فروش واحدهای صندوق اقدام کنند.
آنچه در این مطلب خواندیم
صندوق های سرمایه گذاری را در حالت کلی میتوان با توجه به نوع و ترکیب دارایی تحت مدیریت صندوق، به ترتیب از ریسک کم به ریسک زیاد در ۴ دسته با درآمد ثابت، مختلط، سهامی و مبتنی بر طلا قرار داد.
از طرف دیگر، صندوق ها را میتوان با توجه به نحوه خرید و فروش واحدهای آن ها در ۲ دسته مبتنی بر صدور و ابطال و قابل معامله قرار داد.
در حال حاضر، به جز صندوق های مبتنی بر طلا که تنها در دستهی صندوق های قابل معامله قرار میگیرند، سایر صندوق های با درآمد ثابت، مختلط و سهامی میتوانند مبتنی بر صدور و ابطال و یا قابل معامله باشند.
دیدگاهتان را بنویسید